Druktemakers Rotterdam

Zeefdruk, drukken op textiel en plaat

Op textiel drukken is een vak apart.

Zeefdruk (ook: serigrafie) is een druktechniek die gebruikt wordt voor meerdere grafische doeleinden, zoals textieldecoratie, affiches, kunstdrukken en textieldruk.

zeefdrukmachineHet principe van de zeefdruktechniek is vrij eenvoudig. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens (meestal) voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van een positief film belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt. Men brengt de inkt (of soldeerpasta) op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Het principe is eenvoudig maar de praktijk niet. Juist doordat zeefdruk inzetbaar is op alle gebieden waar iets te bedrukken valt wordt het ingewikkeld. Ieder materiaal heeft zijn/haar eigenschappen. Voor verschillende materialen heb je ook verschillende inkttypen nodig.

We kunnen op veel materialen drukken, maar niet op alles. Wacht dus even met het aanschaffen van trainingspakken voor het hele voetbalteam, laat er eerst even eentje zien. Op sommige materialen pakt de inkt nu eenmaal niet goed, en de stiksels moeten ook in de goede richting lopen! Bedenk ook dat de bedrukking op een XXL breder zal zijn dan op een S-shirtje.

Per kleur wordt een film en een drukraam vervaardigd. De startkosten zijn al gauw 85 euro (per kleur). Voor het drukken van 3 shirts is zeefdrukken dus een dure optie. Neem je er wat meer, dan wordt het al snel goedkoper. Bij 50 shirts zit je bijvoorbeeld rond de 7 euro. Ook hier geldt, een XXXL shirt is net iets duurder dan een S.

Wij leveren uitsluitend topmerken kleding van CD Hanes, Fruit of the Loom etc. die minimaal 50 keer (binnenstebuiten) gewassen kunnen worden en minder dan 5% krimpen. Mooie dubbel gestikte boorden, niet doorschijnend en zware kleurechte kwaliteit.